SUBSTANTIATION OF MAXIMUM SINGLE ALLOWABLE CONCENTRATION OF FOOD FLAVORS VOLATILE COMPONENTS IN THE RESIDENTIAL AREAS ATMOSPHERIC AIR

Cover Page

Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription Access

Abstract

The paper presents results of experimental studies on substantiation of maximum single allowable concentration (MAC maximum single) of food flavors volatile components (groups: lemonade, rum, citrus, vanilla-creamy, milk-creamy, fruit and berry) in the residential areas atmospheric air at 0.4 mg/m3 level. The value was set based on olfactoryodorimetry with consideration of new approaches to inadmissibility of «obsessive» odor as limiting criterion for substantiation of MAC maximum single according to international practice of setting odor limits and to the domestic experience in standardization of allowable odor limits and regulation of odorous substances in the atmospheric air over recent years. Meeting established values, which correspond to levels recommended in foreign countries for production of flavors and flavorings protects the population from «obsessive» odor.

About the authors

O. V. Budarina

A.N. Sysin «Research Institute of Human Ecology and Environmental Health», Ministry of Healthcare of the Russian Federation

Author for correspondence.
Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

M. A. Pinigin

A.N. Sysin «Research Institute of Human Ecology and Environmental Health», Ministry of Healthcare of the Russian Federation

Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

L. A. Fedotova

A.N. Sysin «Research Institute of Human Ecology and Environmental Health», Ministry of Healthcare of the Russian Federation

Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

A. G. Malysheva

A.N. Sysin «Research Institute of Human Ecology and Environmental Health», Ministry of Healthcare of the Russian Federation

Email: noemail@neicon.ru
Russian Federation

References

  1. Pinigin M.A., Tepikina L.A., Budarina O.V. The problem of Odour in the Air and How to Solve it in Russia. //Environmental Odour Management/ International Conference, Cologne, 17 to 19 November 2004. -P. 563-567.
  2. Рязанов В.А. Санитарная охрана атмосферного воздуха. М.; 1954.
  3. Ван Харревельд Т. К вопросу об управлении запахом на территории Европейского Союза //Международная конференция «Актуальные вопросы оценки и регулирования запаха». Сборник докладов. ЗАО «Лиггетт-Дукат». – Москва, 4 октября 2006г. – с. 13-29.
  4. Winneke G., Sucker K., Both R. Population Odour Annoyance is Influenced by the Hedonic Quality of Industrial Odours // Environmental Odour Management, International Conference, Cologne, 17 – 19 November 2004. – P. 9 – 12.
  5. Пинигин М.А. Гигиеническое нормирование и контроль атмосферных загрязнений в России с учетом запаха, а также пути гармонизации в этой области. // Международная конференция «Актуальные вопросы оценку и регулирования запаха». Сборник докладов. ЗАО «Лиггетт-Дукат». – Москва, 4 октября 2006г. – с. 30-40.
  6. Гигиеническое обоснование предельно-допустимого содержания веществ в атмосферном воздухе с учетом их запаха. // Методические рекомендации. Утверждены Председателем научного совета Российской Федерации по экологии человека и гигиене окружающей среды академиком РАМН Ю.А. Рахманиным. М.; 2011.
  7. Временные методические указания по обоснованию предельно допустимых концентраций (ПДК) загрязняющих веществ в атмосферном воздухе населенных мест, №4681-88, МЗ СССР, М.; 1989.
  8. Air quality – Determination of odour concentration by dinamic olfactometry. European standard EN 13725. European committee for standardization; 2003.
  9. Методические указания по хромато-масс-спектрометрическому определению летучих органических веществ в атмосферном воздухе. МУК 4.1.618-96. //Определение концентраций загрязняющих веществ в атмосферном воздухе. Сборник методических указаний. -М., 1997. – с.217-228.
  10. Assessment of Community Response to Odorous Emissions. R&D Technical Report P4-095/TR: Environment Agency; 2002.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2016 Budarina O.V., Pinigin M.A., Fedotova L.A., Malysheva A.G.



СМИ зарегистрировано Федеральной службой по надзору в сфере связи, информационных технологий и массовых коммуникаций (Роскомнадзор).
Регистрационный номер и дата принятия решения о регистрации СМИ: серия ПИ № ФС 77 - 81728 от 11 декабря 2013.